melewati blog ini...

Saturday, July 9, 2011

IKHLAS DARI HATI BUAT UKHTI......



Bismillahirahmanirahim....

Ukhti fillah....
Alhamdulillah!
Allahuakbar!
Subhanallah.....

Perasaan semalam......
Mungkin tak serupa...
Antara hati ini dengan jiwamu.....
Tak pasti apa kata jiwamu waktu namamu dan namaku digandingkan untuk bersama.
Iya....
Bersama untuk sepanjang masa...
Tertanya-tanya...
Gembirakah?
Sedihkah?
Astarfirullah al-azim....
Namun...
Bagi diri yang hina dan lemah ini.....
Ya Allah.....
Aku bersyukur kepadaMu Ya Rahim....
Dipertemukan dengannya.....
Untuk bersama-sama di dalam perjuangan ini....

Ukhtiku.....
Sepanjang kita bersama....
Sebagai manusia,
Ku akui diri banyak kekurangan dan kelemahannya....
Namun azam diri 
Mahu menjadi sahabat yang terbaik buatmu di dunia dan di syurga kelak.
Mungkin kita tak banyak berkongsi suka bersama....
Tak banyak yang dapat kuhadiahkan kenangan bersama buatku...
Namun ukhti.... 
Dalam diam....
Aku tersenyum tika engkau gembira....
Aku hiba tika engkau menangis.....
Aku risau tika engkau gelisah.......

Dan aku.....
Selemah imannya selalu untuk tidak mampu meminjamkan bahuku tika engkau memerlukan.....

Ya Ukhti fillah....
Sunatullahnya......
Ukhwah itu juga ada durinya....
Virus-vuris ukhwah itu tak terlepas dari perjalanan kita

terusik kenangan bersama....
tika penatnya jasad... 
kita lena bersama tak kira di mana
tika rindu pada mereka... 
kita sebak bersama....
sungguh ia bukan dibuat-buat!

Satu hari...
bila engkau berehat
mereka mengusikmu....
(ammar : eh tengok, cikgu siti tidur!)
dan temanmu ini tidak mengejutkanmu
sebaliknya memarahi mereka... 
Subhanallah.....


Ya Allah....
Andai selepas ini dia jauh dari ku.....
Hingga pandanganku pun terbatas untuknya.....
Engkau peliharalah dirinya dan hatinya....
Engkau berikanlah kekuatan buatnya menghadapi perjalanan untuk ke JannahMu....


Ya Allah..
Sampaikanlah khabarku padanya
Demi Allah....
Aku sangat menyayangi ukhti ku ini....
UKHWAH FILLAH

Sekolah kita :)

~Amanah kita~

~kirim khabar berita slalu ya~

~juga jangan lupa selalu hubungi ....~

 ~atau datang bertemu bersua muka...~









Monday, June 27, 2011

sakit itu....

Ya Allah...
Ya Rahman, Ya Rahim....
Janganlah Kau bebankan kami dengan bebanan yang tidak termampu oleh kami ya Allah....

Ya Karim....
Semoga sakit ini menjadi kifarah penghapus dosa-dosa kecilku
dan janganlah ia sebagai alasan untuk aku jauh dengan-Mu Ya Allah.....
Ya Allah....
Ya Allah....
Ya Allah....


~jangan biarkan takutku ini kerana bukan kepada Sang Pencipta... 


ana takut.....

Friday, June 24, 2011

hari ini...

D.E.M.A.M....

Ya Allah permudahkanlah urusanku ini.....

Tuesday, June 14, 2011

kembali mengajar...

Astarfirullah al-azim... inilah yang berlaku bila mata minta mahu berehat... :)

Tamat waktu P&P, terus buka laptop untuk buat ringkasan pengajaran harian (RPH). gambar di atas diambil beberapa minit selepas mula menaip
............................................................................................
............................................................................................
............................................................................................
tah r berapa page.. Cepat2 siap tuk attend meting di bilik guru. haahaha.....

(tak leh nak citer lelama, banyak lagi keje sekolah nak disiapkan... 

Monday, June 13, 2011

u'u maya

13 Jun 2011,

Alhamdulillah terubat rasa rindu ngan antuna semua bila dapat 'jumpa' setelah sekian lama. Walau masing2 bertebaran di luar sana, tp dekat ngan hati. hahaha rasa macam main telefon rosak pula, bila masing2 baru nak belajar berjinak2 dengan skype. ada yang tak jumpa mic r, ada yang tak leh nak layan call sebab mak ayah ada kat sebelah. ada yang duk sebelah adik sampai adik pun join u'u same. buat ucu, kami dengar apa yang ucu n kak Sabrina borak.. hehehe


punyalah semangat nak mengajar sampai paste pic ni untuk u'u kita. pastu orang tu ajar orang lain pula pastu orang lain tu ajar org lain lagi. (smile)

Skg musin cuti, (4bulan.. lama tul) dah balik kg, nak keluar susah... jauh...  tapikan ana nak share, maybe ada yang 1st time merasa usrah online, tp nak katakan kat sini tak ada alasan pun nak dapatkan tarbiah tu kan akhwat? 

Actually nak citer date kami malam tu... 
(Alhamdulillah attendent hari ini kak Nur (KL), Ana Humaira (Perak), Kak Shafiqa (S.Alam), Zihah (Terengganu), Nabila (Sg Buloh), Asfa (Johor) n Sofia (Subang) hua kangan sih sama kalian!

kan dah kata kami dating.. tak mo caye gak?


masing2 berebut2 nak cerita kisah cuti masing2. Alhamdulillah semangatnya antuna semua. ni yang nak pinjam semangat ni! Allahu akbar!

sharing malam tu tentang kisah seorang sahabat. nama tak berapa familiar didengar tapi Subhanallah...
Said bin 'Amir Al- Jumahi nak banding kita dengan sahabat ni... huhuhu :(
ayat-ayat cinta yang sangat terkesan di hati...

 [2.265] 
 Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keridaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat. 
 [2.266] 
 Apakah ada salah seorang di antaramu yang ingin mempunyai kebun kurma dan anggur yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dia mempunyai dalam kebun itu segala macam buah-buahan, kemudian datanglah masa tua pada orang itu sedang dia mempunyai keturunan yang masih kecil-kecil. Maka kebun itu ditiup angin keras yang mengandung api, lalu terbakarlah. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepada kamu supaya kamu memikirkannya. 
 [2.267]
 Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (di jalan Allah) sebagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu memilih yang buruk-buruk lalu kamu nafkahkan daripadanya, padahal kamu sendiri tidak mau mengambilnya melainkan dengan memicingkan mata terhadapnya. Dan ketahuilah, bahwa Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji. 
 [2.268]
 Setan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir); sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripada-Nya dan karunia. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui. 
 [2.269]
 Allah menganugrahkan al hikmah (kefahaman yang dalam tentang Al Qur'an dan As Sunah) kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan barang siapa yang dianugrahi al hikmah itu, ia benar-benar telah dianugrahi karunia yang banyak. Dan hanya orang-orang yang berakallah yang dapat mengambil pelajaran (dari firman Allah). 
[2.270] 
 Apa saja yang kamu nafkahkan atau apa saja yang kamu nazarkan, maka sesungguhnya Allah mengetahuinya. Orang-orang yang berbuat lalim tidak ada seorang penolong pun baginya.
 [2.271]
 Jika kamu menampakkan sedekah(mu), maka itu adalah baik sekali. Dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada orang-orang fakir, maka menyembunyikan itu lebih baik bagimu. Dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebagian kesalahan-kesalahanmu; dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan. 
[2.272]
 Bukanlah kewajibanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk, akan tetapi Allah-lah yang memberi petunjuk (memberi taufik) siapa yang dikehendaki-Nya. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan karena mencari keridaan Allah. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, niscaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup sedang kamu sedikit pun tidak akan dianiaya (dirugikan). 
 [2.273]
 (Berinfaklah) kepada orang-orang fakir yang terikat (oleh jihad) di jalan Allah; mereka tidak dapat (berusaha) di muka bumi; orang yang tidak tahu menyangka mereka orang kaya karena memelihara diri dari minta-minta. Kamu kenal mereka dengan melihat sifat-sifatnya, mereka tidak meminta kepada orang secara mendesak. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. 
 [2.274] 
 Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan di siang hari secara tersembunyi dan terang-terangan, maka mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.  

Friday, June 10, 2011

Hari terakhir bengkel praktikal....


10 Jun 2011, 3.48 pm


Hari terakhir bengkel praktikum di UM. hem... agak-agaknya ada masa lagi tok untuk ana di sini.. hihihi mestilah kena selalu masuk UM lagi. 


Alhamdulillah hari ini masuk minggu ke-4 LM ana. tinggal 4 minggu sahaja lagi. Tak sedar dah separuh jalan rupanya ye. huhuhu chayok-chayok!!! 


Perasaan? 
Hari ini bertambah semangat tuk teruskan 'perjuangan' hihihi. 
ana nak buat lebih banyak lagi KERJA!!!
yuk kita lari lebih laju lagi....


  


:')

    Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?, 
 Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu, 
 yang memberatkan punggungmu?
 Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. 
 Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, 
 sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. 
 Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), 
kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, 
 dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.     
(94:1-8)

    

Thursday, June 9, 2011

SAYA BOLEH BUAT!


Hari kedua...

InsyaAllah!!!!
chayok-chayok!!!

     Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya menaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.  
103:1-3

"kita perlu masa untuk diri sendiri?!!!"





09 Jun 2011; 01.09am


Bismillahirahmanirahim.....


Hari ini (pagi ini)... dah masuk hari keempat bengkel praktikal ana di Fakulti Pendidikan,UM. Alhamdulillah gembira rasa hati bertemu dengan kawan-kawan sepengajian. rasa terubat rindui dengan kenangan tika bersama.



Subhanallah....
Menanti lift sambil menghayati keindahan alam ciptaan Allah....

Hem apa khabar agaknya iman kita ya? ada yang kata

orang tu : dah final ni, dah tak payah la nak pergi usrah lagi. so nak fokus pada future planing.. kerja.. kawen.. mesti dah sibuk nanti. 
statment  : suka sangat guna perkataan 'sibuk'. Sibuk bebenor ke kita ni ya.... Tapi sibuk tahap nama tu?? (fikir)

Sibuk pada ana? 
Sangat terkesan dengan kata-kata seorang sahabat satu ketika dahulu. "Ukhti, kerja kita melebihi masa kita" Astarfirullah al-azim.... lupakah kita dengan janji kita pada-Nya?

Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku.
(51:56)

Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi". Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui".
(2:30)

InsyaAllah dah hafal ngan ayat kat atas ni kan? boleh dikatakan ada kat hujung jari aja bila diminta dalilnya. mahu agaknya banyak lagi 'jawapan' dalam kepala ini. Tapi lisan sahaja cukup ke? mengakuinya tapi tika secara praktikalnya..  :( (sedih)

sibuknya sekarang. 
Baru sahaja menarik nafas lega dengan tesis dan final exam, dah kena praktikal.... 
Bangun seawal pagi, after subuh dah kena gerak. Naik bas, turun bas, naik lrt, turun lrt, naik bas, turun bas.... jalan kaki around 15 minit pula lagi. seharian mengajar ++, masa yang ada... kena buat report itu, ini, muralnya... relief class... KRINGGGG jam 2 balik. jalan2.. around 3.30-4pm sampai rumah. solat+mandi+masak.. dah malam... time ni la nak siapkan ABMnya... report itu ini... eh... nak check fb, email.... hem... jam 3am rehat... wekend pula melilau tok plan the nextweek preparation pula. 

Sampai satu ketika terdetik hati....
Mutabaah amal
Usrah
Daurah

Dia : hem.. kita kena la bagi masa untuk diri sendiri...
(katanya bila ana share waktu kamis sama tengah buat lesson plan untuk nextweek ni. Just nak inform kalau2 perlunya waktu bersama wekend nanti. just nak bagitau aja... jumaat malam ni ada nak jumpa adik2. apa program taklim untuk adik2 baru masuk ke IPTA. Ahad paginya pula ana ada usrah. ana cuma nak share macam mana ngan diri sendiri. MEAN MACAM MANA NGAN TOPUP IMAN DIRI SENDIRI... SEMANGAT2 NAK BAGI KAT ORANG TAPI TOPUP UNTUK DIRI TAK ADA. Usrah buat diri dah beberapa minggu sepi atas masalah teknikal. )

Awak : itulah... sekarang praktikal dah duduk jauh, susah nak keluar g mana-mana. bukan tak nak pergi usrah..... 


Astarfirullah al-azim..... lemahnya diri ini.... (takut)

Ya Allah... ringankanlah dan permudahkan urusan kami ini dalam menolong agamaMu......


Sedar dan faham tiap yang kita buat niat kerana Allah itu adalah ibadah. Yup betul kita kena beri masa tuk diri kita. untuk kita tak meninggalkan amanah yang diberikan. tapi... bukanlah ia menjadi alasan untuk kita  MENINGGALKAN @ BERHENTI seketika dalam jalan dakwah ini untuk kita tumpukan pada amanah semasa. Tapi perancangan masa yang betul itu penting. n BUANGLAH NENDA-BENDA YANG TAK PENTING DALAM DIRI KITA tu... melalaikan... melaghokan itu kita tak nampak untuk dibuangkan... slowkan dakwah itu juga yang dijadikan alasan untuk nak dapatkan 'focus' tu...

"Sungguh kami telah memberikanmu nikmat yang banyak, maka laksanakanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah (sebagai ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah"
(108:1-2)




presentation at faculty of education....


kadang-kadang duduk di bahu jalan atau terlena di dalam bus menjadi rutin.....

Tapi janji Allah tu kan pasti....



Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira. 
az-zumar:10


dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar;
al-baqara:105 


Tengah bengkel semalam dapat meseg dari seorang adik. Lama benar tak bertemu lutut ke lutut dengan ukhti ini. Apa agaknya khabar di sana. Alhamdulillah after bengkel dipermudahkan untuk bertemu dengannya with seorang lagi akhwat. 

Subhanallah!!!! 
Sharing ukhti ini amat tekesan di dalam hati ini. kisahnya.... Ujian buatnya.... mulut yang petah berkata ini pun tak mampu sekuatmu ukhti. Alhamdulillah pertemuan dengannya membuatkan ana berazam kebih kuat untuk melangkah!. 

Alhamdulillah, sambil mengalas perut, hati juga turut terisi :)

*masakan makan malam....

InsyaAllah... ana tidak akan meninggalkan salah satu daripadanya... tapi pilih keduanya

DAKWAH VS TARBIAH

:: Dengan nama Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang... Sungguh. Tiada Siapa Yang Tahu ... Di Manakah Destinasi Terakhir Kita.. Selagi Nyawa Di Kandung Jasad.. Selagi Darah Setia Mengalir.. Selagi Jantung Sudi Berdegup.. Selagi Nafas Belum Terhenti.. Kita Akan Terus Mencari.... Biarlah Sampai Syurga..... Bahagia Bertemu Sang Pencipta



Tinggalkan... InsyaAllah

Sunday, May 29, 2011

buat yang tersayang....




Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..


Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu
hidup
kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita
menghisap
darahnya, tenaganya, airmatanya,
keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah. ..
Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau
kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang
memperdulikan
dan
mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka siksanya
didahulukan
didunia ini.
Ayah... Ibu ampunkanlah dosa-dosa anakmu...

Saturday, May 28, 2011

Hidup Mulia Atau Mati Syahid


http://www.youtube.com/watch?v=t4F-YVRC_d4
(tak tahu nape tak dapat link video ni)


Allahuakbar!
Allahuakbar!
Allahuakbar!

teringat tika kami menyanyikan lagu ini bersama-sama sewaktu mukhayam setahun yang lepas.... Bukan dipaksa untuk air mata ini menitis. Subhanalallah..... suara hati berkata, Ya Allah, aku beruntung menjadi hambaMu yang beriman..... yang sangat merindui syurgaMu. Lantas selemah mana pun diri ini, matlamatku hanya satu... bersama kalian (huhuhu hari terasa rindu sangat ngan akhwat!) walau kadang-kadang terasa diri ini sorang-sorang... tapi doa kalian tetap bersama menggenggam erat janji kita. kadang-kadang teraa... Ya Allah tak habis-habis diuji... Tapi itukan janji Allah (29:9) kadang-kadang apa yang kita hendak tu..... Allah tak bagi..... Tapi aku tersenyum sendiri.... (2:286)

Alhamdulullah!
Alhamdulullah!
Alhamdulullah!


Thank you Allah!

Mengarungi samudera kehidupan
Kita ibarat para pengembara
Hidup ini adalah perjuangan
Tiada masa tuk berpangku tangan

Setiap tetes peluh dan darah
Tak akan sirna ditelan masa
Segores luka di jalan Allah
'kan menjadi saksi pengorbanan


Allahu ghaayatunaa
Ar-Rasuulu qudwatunaa
Al-Qur'aanu dusturunaa
Al-Jihadu sabiiluna
Al-Mautu fii sabilillah
Asma amaanina

Allah adalah tujuan kami
Rasulullah teladan kami
Al Qur'an pedoman hidup kami
Jihad adalah jalan juang kami
Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi

Friday, March 18, 2011

bEstnyErR CuTi SekOlaH!!!!

Assalamualaikum, adik mohon 'nyibuk' lam blog achu(maksu) ya. hurm... Bestnye cuti sekolah bermula. Actually dah nak penghujung pun.. walaupun adik belum cukup umur tuk sekolah lagi (lam hati berkobar2 nak ikot along g sekolah) tapi adik rasa seronok bila cuti sekolah, abang2 slalu ada kat umah main2 ngan adik. mesti anak2 maklong (maklong adik ada 3 orang anak... a.k.a sepupu adik r) n semuanya dah sekolah... so... lagi r best diaorang rase bila time cuti sekolah ni... hihihihi. tapi apa yang bestnye CUTI ni? cam sekolah tu tak best r lak kan... CECITE?

NAK TAHU SEBAB APA BEST CUTI SEKOLAH???



Leh makan banyak2...
Bila2 nak makan, ambil je kat dapur....
Leh minum susu banyak2 (*er tu bagi adik je)
makan kat meje (breakfast, lunch ngan mak.. ayah)
makan kat depan TV....
hihihi....



leh main2....
sepah2kan mainan.....
*pastu adik kemas r balik......
hem... adik suka main!

hihihi... adik pun ada banyak masa tuk tidur lebih.....

* hurm.... tu citer adik. (planing adik tuk cuti) n 'opcos' mak n ayah dah plan n nak bersama kami (lebih) time cuti ni. wah.............. bestnya dapat cuti2 Malaysia ngan family. hihihi (tak payah nak citer r apa y bestnye... kang penuh lak blog achu ni)

tapi... dalam ke'best'san tu.... mungkin mak ayah lupa....
InsyaAllah makanan perut kami terisi, minda kami active... tapi camne ngan makanan rohani@hati kami. n kan mak? ayah tahu, adik kecik lagi. camner nak cari 'pengisian rohani 'sendiri (wah... tinggi bahasa adik) Alhamdulillah 'TARBIAH' sejak dr dalam perut ibu.. hihihi


ALA... KAN MASIH ADA SISA2 CUTI YANG TINGGAL NI. (walaupun tak lama lg nak sekolah balik).... ye.... cayelah... sempat je lagi nak buat apa2 yang berpekdah.

adik mang suka mak ngan ayah bawa adik g jalan2.... (mesti r seronok) tapi adik suka gak (lagi suka) kalau kita 1keluarga duk rumah.... (leh adik) manje2... habiskan masa 'sharing2... caring2)

one day....
WAH BESTNYA....
KALAU MAK N AYAH HADIAHKAN SOMETHING YANG DAPAT MENINGKATKAN IMAN ADIK (TERUTAMANYA CUTI2 NI *banyak mase terluang)

like....
belikan buku ke......



Adik suka tengok cartoon, TAPI ADIK LAGI SUKA BACA BUKU2 YANG ADA CARTOON!


Ha.... cantikkan???? sebab tu adik suka !!!!


*sambil membaca, banyak yang adik dapat belajar.....
n adik suka apa yang adik belajar semua tu.....


hihihihi.... sweetnya.....


~maap r kalu boring baca... (baru nak blaja) tapikan... achu slalu kata... jangan tengok pada org nak berkata... TAPI TENGOK APA YANG NAK DIA SAMPAIKAN.....


*so mak, ayah... BILA NAK BELIKAN ADIK BUKU2 CAM NI?????


hihihihihi



SURAH LUQMAN (ayat 1-34)
Alif Laam Miim.

Inilah ayat-ayat Al Qur'an yang mengandung hikmah,

menjadi petunjuk dan rahmat bagi orang-orang yang berbuat kebaikan.

(yaitu) orang-orang yang mendirikan salat, menunaikan zakat dan mereka yakin akan adanya negeri akhirat.

Mereka itulah orang-orang yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhannya dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.

Dan di antara manusia (ada) orang yang mempergunakan perkataan yang tidak berguna untuk menyesatkan (manusia) dari jalan Allah tanpa pengetahuan dan menjadikan jalan Allah itu olok-olokan. Mereka itu akan memperoleh azab yang menghinakan.

Dan apabila dibacakan kepadanya ayat-ayat Kami dia berpaling dengan menyombongkan diri seolah-olah dia belum mendengarnya, seakan-akan ada sumbat di kedua telinganya; maka beri kabar gembiralah dia dengan azab yang pedih.

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal saleh, bagi mereka surga-surga yang penuh kenikmatan,

Kekal mereka di dalamnya; sebagai janji Allah yang benar. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Dia menciptakan langit tanpa tiang yang kamu melihatnya dan Dia meletakkan gunung-gunung (di permukaan) bumi supaya bumi itu tidak menggoyangkan kamu; dan memperkembang biakkan padanya segala macam jenis binatang. Dan Kami turunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan padanya segala macam tumbuh-tumbuhan yang baik.

Inilah ciptaan Allah, maka perlihatkanlah olehmu kepadaku apa yang telah diciptakan oleh sembahan-sembahan (mu) selain Allah sebenarnya orang-orang yang lalim itu berada di dalam kesesatan yang nyata.

Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmah kepada Lukman, yaitu: "Bersyukurlah kepada Allah. Dan barang siapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barang siapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji".

Dan (ingatlah) ketika Lukman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: "Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan (Allah) sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kelaliman yang besar".

Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapaknya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.

Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah kembalimu, maka Ku-beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.

(Lukman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

Hai anakku, dirikanlah salat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).

Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.

Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keledai.

Tidakkah kamu perhatikan sesungguhnya Allah telah menundukkan untuk (kepentingan) mu apa yang di langit dan apa yang di bumi dan menyempurnakan untukmu nikmat-Nya lahir dan batin. Dan di antara manusia ada yang membantah tentang (keesaan) Allah tanpa ilmu pengetahuan atau petunjuk dan tanpa Kitab yang memberi penerangan.

Dan apabila dikatakan kepada mereka: "Ikutilah apa yang diturunkan Allah". Mereka menjawab: "(Tidak), tapi kami (hanya) mengikuti apa yang kami dapati bapak-bapak kami mengerjakannya". Dan apakah mereka (akan mengikuti bapak-bapak mereka) walaupun setan itu menyeru mereka ke dalam siksa api yang menyala-nyala (neraka)?

Dan barang siapa yang menyerahkan dirinya kepada Allah, sedang dia orang yang berbuat kebaikan, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang kokoh. Dan hanya kepada Allah-lah kesudahan segala urusan.

Dan barang siapa kafir maka kekafirannya itu janganlah menyedihkanmu. Hanya kepada Kami-lah mereka kembali, lalu Kami beritakan kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala isi hati.

Kami biarkan mereka bersenang-senang sebentar, kemudian Kami paksa mereka (masuk) ke dalam siksa yang keras.

Dan sesungguhnya jika kamu tanyakan kepada mereka: "Siapakah yang menciptakan langit dan bumi?" Tentu mereka akan menjawab: "Allah". Katakanlah: "Segala puji bagi Allah"; tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui.

Kepunyaan Allah-lah apa yang di langit dan yang di bumi. Sesungguhnya Allah Dia-lah Yang Maha Kaya lagi Maha Terpuji.

Dan seandainya pohon-pohon di bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh laut (lagi) sesudah (kering) nya, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Tidaklah Allah menciptakan dan membangkitkan kamu (dari dalam kubur) itu melainkan hanyalah seperti (menciptakan dan membangkitkan) satu jiwa saja. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.

Tidakkah kamu memperhatikan, bahwa sesungguhnya Allah memasukkan malam ke dalam siang dan memasukkan siang ke dalam malam dan Dia tundukkan matahari dan bulan masing-masing berjalan sampai kepada waktu yang ditentukan, dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

Demikianlah, karena sesungguhnya Allah, Dia-lah yang hak dan sesungguhnya apa saja yang mereka seru selain dari Allah itulah yang batil; dan sesungguhnya Allah, Dialah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar.

Tidakkah kamu memperhatikan bahwa sesungguhnya kapal itu berlayar di laut dengan nikmat Allah, supaya diperlihatkan-Nya kepadamu sebagian dari tanda-tanda (kekuasaan) -Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi semua orang yang sangat sabar lagi banyak bersyukur.

Dan apabila mereka dilamun ombak yang besar seperti gunung, mereka menyeru Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya maka tatkala Allah menyelamatkan mereka sampai di daratan, lalu sebagian mereka tetap menempuh jalan yang lurus. Dan tidak ada yang mengingkari ayat-ayat Kami selain orang-orang yang tidak setia lagi ingkar.

Hai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu dan takutilah suatu hari yang (pada hari itu) seorang bapak tidak dapat menolong anaknya dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapaknya sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka janganlah sekali-kali kehidupan dunia memperdayakan kamu, dan jangan (pula) penipu (setan) memperdayakan kamu dalam (menaati) Allah.

Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dia-lah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

Thursday, March 10, 2011

ketika cinta BERUSRAH


nak kata ni....
ops... aseef2
Assalamualaikum!!!!

hurm... really!!!!
betul r.. ana dah jatuh cinte kat 'ye'...
Alhamdulillah... tak tahu nape selama ni tak leh nak time ana kena berhadapan dengan 'ye' tuk grad... sampai mau ye terhasut dengan pak TAN (syaitan) tuk
BENCI!!
BENCI!!
TERUS BENCI!!!
sampai kata ati.... tak grad pun tak pe r sebab 'ye'
Astarfirullah al-azim...........
mohon dijauhkan....
Alhamdulillah..... thank you Allah....
*p/s walau start lambat banding kawan2 lain.... insyaAllah ana bersemangan tuk siapkan 'ye' dalam sisa-sisa hari di sini.. Universiti Malaya ni....
n nak lari laju kejar kawan-kawan!!!!
tunggu ana ye... t kita grad same2
n... yang PALING BESTye....
InsyaAllah... ana nak siapkan TESIS ini....
tuk memegang ijazah dalam MENCARIMARDHOTILLAH
"lapangkanlah dada kami
dengan kurnia iman
dan indahnya tawakal pada-Mu
hidupkan dengan maghrifat-Mu
matikan dalam syahid di jalan-Mu
Ya Robbi, bimbinglah kami"
~hati berlagu2~

di main library skg ni.... huhuhuhu teringat kek coklat yang melazatkan.... sabo2... jihad puasa!!!

Ibnu Umar ra. berkata, Rasulullah saw. memegang pundakku lalu bersabda, "Jadilah engkau di dunia laksana orang asing atau orang yang menyeberangi jalan. Ibnu Umar ra, berkata, "Bila engkau berada di sore hari, maka jangan menunggu datangnya pagi; dan bila engkau di pagi hari, maka jangan menunggu datangnya sore. Manfaatkan waktu sihatmu sebelum sakitmu, dan waktu hidupmu sebelum matimu."



carian anda di blog ini