melewati blog ini...

Friday, February 27, 2009

AKU SEORANG DA'I

achuliza: salam
achuliza: ya ukhti yang d rindui
honnney mk: WSLM
achuliza: huhuhu hari ni Allah bagi nkmat rasa rindu dalam diri ana...... rindu pada kluarga... rndu pada istiqaamah ana... dalam kesibukan ini Allah mengingatkan diri ana
achuliza: Subhanallah
honnney mk: subhanallah...
honnney mk: Allah sgt sayangkan hamba-Nya..
achuliza: rindu akan iman keluarga d kejauhan...
honnney mk: Die tak mahu hamba2Nya terleka dan terlalai....
achuliza:
achuliza: intan...
honnney mk: kerana itu die meniupkan rasa iman itu...
honnney mk: ye kak...
achuliza: shi ckap smlm
achuliza: nk tak lau ana bawakan usrah... ada y mcari.....
honnney mk: aha..
honnney mk: yg kawan farah diana tu ye..
achuliza: ana tak ragu2 tapi ana tak tahu mmpukah mberi
achuliza: padalah mberi lbih baik dari menerima.....
achuliza: slama ni ana hanya mahu n mmpu mnerina sahaja
achuliza: tapi sekarang ana mahu
honnney mk: akak, nk share sesuatu..
honnney mk: hi2
honnney mk: mule2 saya pun ade berperasaan begitu...
honnney mk: tak pernah terjangka di hati akan bwk usrah suatu masa dulu...
honnney mk: saya rasa diri tak mampu..
honnney mk: tpi Allah telah mengizinkan semua itu berlaku...
honnney mk: hakikatnya, bile kita memberi, kita juga memberi peluang pada diri kita untuk lebih meningkat...
honnney mk: kerana bile kita sudah mule memberi, kita akan berusaha untuk tingkatkan diri kita juga...
honnney mk: kak, ape2 akak bgtau je.. ape yang akak musykilkan..
honnney mk: ape yg akak rasa berat...
honnney mk: sharing is caring...
achuliza: jadi berfikir tapi tak mahu berkata
achuliza: bila............... ana sekarang mmpu bawa islam kmana ana pergi..... n tak spt dulu orang tak bleh trima... malam tadi feedbakc y baik. ana gmbira sangat bila orang lain ada semangat mahu bersama
achuliza: tapi fikir tanpa mahu berkata bila......
achuliza: knapa ana tak mmpu buat smua ni untuk kluarga ana
achuliza: bila ana hnya mmpu bfikir sihat tak iman mereka
achuliza: mcm mana ibadat mreka
achuliza: sdangkan dgn sahabat....... ana lancar mngatur bicara
achuliza: bertanya... berkongsi.... mengajak...
achuliza: lagi ramai y bersama ana lg sedih itu mnikam....
honnney mk: benar..
honnney mk: adakalanya saya juga berperasaan begitu....
honnney mk: selalu memirkan bgmana dgn keluarga...
achuliza: terasa mahu pulang... mahu melihat wlau tak mmpu bertanya d kejauhan ini
achuliza: alasan sibuk
achuliza: itu aja....
honnney mk: akak, pernah dengar tak istilah dakwah fardhiah?
achuliza: fardhu?
honnney mk: a'ah..
achuliza: mean?
honnney mk: mksdnye dakwah secara individu...
honnney mk: mksudnye.. pd keluarga, kita mulakan dengan dakwah secara individu...
honnney mk: kita berbaik dengan mereka...
honnney mk: sebelum ni insyaalllah hubungan kita mmg dh baik dgn mereka...
honnney mk: tapi kali ini lain baiknye..
honnney mk: kali ini ikhlas semata2 kerana Allah...
honnney mk: bile kte balik, kita tolong mereka...
honnney mk: solat sama2 mereka...
achuliza: itu y ana rindukan...
honnney mk: saya rasa kak, solat bersama itu sgt penting..
honnney mk: pada saya itulah titik permulaan utk segalanya..
honnney mk: solat bersama, dan lepas solat tu...
honnney mk: itulah masa yg sgt sesuai utk berbual2 dgn mak...
honnney mk: masa tu hati sgt suci.. (insyaallah)
achuliza: bila ayah hnya slalu tegur sejadah ana salah arah...
tapi ayah hnya mmrhati... tanpa bjemaah.....
honnney mk: ape kate, akak try la ajak.. "ayah, jomla kita solat sama.."
achuliza: ana tak kuat
honnney mk: dengan muka yg penuh kasih sayang....
achuliza: tok lisan
honnney mk: insyaallah kak....
honnney mk: berusahalah!!
honnney mk: percayalah, hasilnya sangat merujakan...!
honnney mk: huhu2...
honnney mk: akak sayang mereka kan...
honnney mk: mana tahu dengan sentuhan solat itu akan mengubah hati2 mereka....

Assalamualaikum..... kepada tetamu yang sudi melawat blog ana yang serba kekurangan ini.... mahu ana titipkan perkongsian ini bersama agar buat diri ana tak pernah lupa akan air mata hari ini... dan ana mahu kata-kata dari kalian juga. InsyaAllah ana mahu menjadi seorang da'i yang mahu berehat di syurga nanti
(^_^)
kelesuan selepas bermunajat adalah kerana rosaknya langkah bermula

2 comments:

zulfadli-md aris said...

'dengan muka kasih sayang'...ketawa kecil bila membaca phrase ni,terkenang adik saya..wanita memang mampu menggugah ego sang ayah..

kebetulan terjump ke blog ni,takdapat nak appear anonymous as comment box ni minta select profile..teruskan istiqamah,mulakan dakwah dengan ilmu/iqra'..dari diri kita,telusuri permulaan para nabi khususnya Rasulullah..

ana muslim said...

jazakallah ya ustaz..... 'keterjumpnan' ini membuatkan ana lagi bersemangat mahu istiqamah dalam penulisan blog ini.... moga kita semua bersama dalam mencari mardhotillah

carian anda di blog ini