melewati blog ini...

Sunday, July 5, 2009

TEST MINDA…..

Sahabat-sahabat yang disayangi kerana Allah… suka ana mahu kongsi pengetahuan dan ilmu ‘SURAT CINTA DARI ALLAH’ sering kali kita mengalunkan ayat-ayat suci Allah ini… tapi jarang sekali kita menghayati tafsirnya, menjejaki sirahnya… agak-agak lau selama ni kita buat treasure hunt dok pakat nak bagi soalan apa ya… apa kata ukhti / akhi semua try guna soalan-soalan kat bawah ni dalam game tersebut.. hihihi mesti sweet…

Mari sahabat, sama-sama kita uji minda sekejap… hem… sebelum tu… jom ambil Al-Quran tau tafsir ye… hehehehe

Soalan pertama

a) Duhai sahabat yang bijak bistari, ada berapa surah dalam Al-Quran ???
b) Hem… surah apa yang tak ada Bismillahirahmanirahim….. ( ,”)
c) Yang terakhirnya ada berapa ya Bismillahirahmanirahim dalam ‘SURAT CINTA DARI ALLAH’ ini…

Soalan kedua… jeng jeng jeng..

Dalam ‘SURAT CINTA DARI ALLAH’ ini, ayat ke berapa dan surah apa yang ayatnya paling panjang sekali…

hem hem hem masa untuk mncari atau berfikir….

Dan soalan yang terakhir buat setakat ini…… soalannya berbunyi…..

Surah mana dalam al-quran yang setiap ayatnya ada nama Allah???
Cari ye!!!!

Hem sambil menjawab tu… ada sesiapa yang mahu menyumbangkan soalan di sini????

4 comments:

wawa said...

salam akak
hmmkite try jawab ye soalan akak
1) ada 114 surah dlm al-Quran
2)surah xde bismillah adalh surah At-Taubah(surah ke 9)
3)ada 113 bismillah dlm surat cinta Allah
4)surah yg pling pnjg surah Al-Baqarah(sbb ada 286 ayat)and ayat yg paling panjang yer...hmm..yg ni xpasti, tpi bg wawa ayat 282 surah al-baqarah jgk (2:282)..

betul x jwpn wawa..hihi
if x betul blh la betulkan yer kak..:)

Anonymous said...

salam..wah2, pandai kamu ye wawa..hihihi..

terbitanmukmin said...

salam ziarah, hmm... xtau nk komen apa..but, maybe ana blh komen ttg blog ni kot. blog yg bgus dan menarik..itu je..hihihi

ana muslim said...

salam ya ukhti wawa.. huhu jazakillah sudi menjawab.... hem.. ana komen ya...

soalan 1 itu: TANIAH!!!!
SOALAN 2... BETUL JUGA SEBAB KETIKA ALLAH TURUNKAN surah ni... Allah tengah murka..
soalan 3: ops.. salah r dinda.. cuba wawa buka surah ke 27 ayat 30.. hehehhe
soalan 4: BETUL!!!

(tepuk!! tepuk!! tepuk!!)

terbitanmukmin.. jazakallah juga sudi memberi komentar.. huhuhu banyak juga pengisian di blog anta yang boleh dikongsi bersama

Alhamdulillah

carian anda di blog ini